Çelik Ağırlık Hesaplama
Çelik ağırlık hesaplama işlemi teknik bir hesaplama olarak karşımıza çıkmaktadır. Çelik ağırlığının hesaplanması aslında sandığınız kadar zor değildir.
Herhangi bir malzemenin ağırlığı hesaplanırken bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri özgül ağırlıktır. Özgül ağırlık, bir malzemenin cm³ başına düşen ağırlığıdır.
Başka bir deyişle, bir birim küpün ağırlığına eşittir. Malzemenin özgül ağırlığına kataloglardan çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Özgül ağırlığı ve hacmi bilinen her madde için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Çelik ağırlık hesaplama konusunda farklı dinamikler devreye girmektedir.
Çelik Ağırlık Hesaplama Kriterleri
Çelik ağırlık hesaplama konusunda farklı dinamikler devreye girmektedir. Çelikler kullanım alanlarına göre farklı kalitelerde üretilmektedir. Bu kaliteler doğrudan özgül ağırlığına etki eder. Piyasadaki standart çeliklerin özgül ağırlıkları aşağıdaki gibidir.
201, 202, 420, 431 çeliklerin özgül ağırlığı 7,8 gr/cm³
301, 303, 304 304L, 309S, 321, 321H, 347 çeliklerin özgül ağırlığı 7,9 gr/cm³
316, 316L, 316TI, 317L, 904L çeliklerin özgül ağırlığı 8 gr/cm³
330 çeliğinin özgül ağırlığı 8,1 gr/cm³
Ağırlık hesaplarken bilmeniz gereken şeylerden biri de malzemenin hacmidir. Hacim, cismin üç boyutlu uzayda kapladığı yeri ifade eder. Hacim, cismin şekline bağlı olarak değişen yöntemlerle hesaplanır. Hacim hesaplarken önce cismin şekli belirlenmelidir. Küre, küp, silindir gibi her şeklin hesaplaması farklıdır.
Bunu hesaplarken hepsinin formülüne bakılıp hesaplayarak doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Çeliğin hacmi de belirlendikten sonra ağırlığının hesaplaması çok kolaydır. Hacim ve Özgül ağırlığın çarpımı, çeliğin ağırlığına eşittir. Bunu formüle dökmek istersek;
Çelik ağırlığı (gr) = Hacim cm³ x Özgül ağırlık gr/cm³
Şeklinde gösterilebilir.
Örnek olarak; Elimizde kalınlığı 10 cm, uzunluğu 3 m, genişliği de 1,5 m olan 316L tipi, dikdörtgen şeklinde çelik bir malzememiz olsun. Bu malzemenin ağırlığını hesaplayalım. Böylece isabetli bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz.
Çelik Ağırlık Hesaplama Süreci Nasıldır?
Çelik ağırlık hesaplama süreci son derece titiz bir süreç olarak karşımız açılamaktadır. İlk önce malzemenin hacmini bulmamız lazım. Hacim bulurken dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi metre değil, santimetre cinsinden malzemenin ölçülerini belirlememizdir. Buna göre malzememizin ölçüleri 10 cm x300 cm x150 cm olmaktadır. Dikdörtgen şekillerin hacmi ölçülerin çarpılması ile hesaplanır.
Hacim = 10x300x150 = 450000 cm³ olmaktadır.
316L tipi çeliğin özgül ağırlığı yukarıda 8 gr/cm³ olduğu görünmektedir.
Ağırlık = 450000 cm³ x8 gr/cm³ = 3600000 gr
Bunu gram cinsinden değil ton cinsinden yazarsak;
Ağırlık = 3,6 Ton olmaktadır.
Bu hesabı sadece çelik için değil genel olarak tüm metal maddeler için kullanabilirsiniz. Çelik ağırlık hesaplama işleminin isabetli bir şekilde yapılması için mutlaka tüm dinamiklerin sürece dahil olması şarttır. Ancak bu sayede tam da talebinize uygun bir şekilde hesaplama işleminin yapılması mümkün hale gelmektedir.