Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Çelik konstrüksiyon, güçlü ve dayanıklı yapıların imalatında kullanılan inşaat yapı malzemesidir. Yüksek gökdelenler, köprüler ve daha birçok dayanıklılık gerektiren yapılarda kullanılmaktadır.

Yapısı gereği betonarme yapılara göre daha hafif ve pratiktir. Mimari yapının çelik çubuklardan önce iskeleti oluşturulur. Arasına beton yerleştirilerek yapılır. Amerika ve Avrupa ülkelerinde sık kullanılan bir yapı malzemesidir.

Çelik konstrüksiyon, ucuz bir yapı malzemesi değildir ama ekonomiktir. Hızlıca imal edilebilmesi, yapının daha hızlı kullanıma hazır olması, güçlendirme uygulamalarının kolay yapılabilmesi ve geri dönüşümünün olması nedenlerinden dolayı, ekonomik bir yapı malzemesi olarak bilinir.

Betonarme yapılara göre 1/20 oranında daha hafiftir. Yapı kendisinden çok üstündeki yükü taşımaktadır. Bu nedenle depreme daha dayanıklıdır. Özellikle son zamanlarda üretim teknolojilerinin de gelişmesine paralel olarak çelik malzemesine olan ihtiyaç yoğun bir şekilde artış göstermektedir. Burada söz konusu malzemenin geniş kapsamlı bir kullanım özelliğine sahip olduğunu da ifade edebiliriz.

Çelik Konstrüksiyon Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel Tesisler: Üretim alanına göre tasarlanmış fabrika türleridir. Bu tarz yapılar birçok üretim malzemesi barındırmaktadır. Çelik konstrüksiyon yapılar bu alanda betonarmeye göre daha başarılıdır. Firma talepleri doğrultusunda daha kolay değişiklik yapabilmeye olanak sağlamaktadır.

Yüksek Katlı Binalar: Bu tarz yapılar deprem ülkesi olduğumuz için daha dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden çelik konstrüksiyon yapıları tercih edilmektedir. Betonarme yapılar yüksek binalarda aşırı ağır yükler oluşturduğu ve zaman açısından çok uzun sürdüğünden dolayı tercih edilmemektedir.

Alışveriş Merkezleri: Farlı ve göz alıcı mimarilere sahip bu tarz yapılar, çeliğin kolay şekil verilmesinden dolayı tercih sebeplerinden biridir. Betonarme yapılar hem şekil verme zorluğundan hem de üretim periyodunun uzun sürmesinden dolayı tercih edilmemektedir.

Spor Tesisleri: Stadyum gibi büyük yapılardan oluşan bu mimari yapılar, statik açıdan problemsiz ve doğru geometriğe sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde çelik yapılar tercih edilmektedir.

Çelik Konstrüksiyon Yapının Avantajları Nelerdir?

Çelik konstrüksiyon yapılar dayanıklı ve sağlamdır. Özellikle deprem bölgelerinde korunaklı bir yapıya sahiplerdir. Beton yapılarda deprem kaynaklı çatlaklar oluşabilir ancak çelik konstrüksiyon yapılarda herhangi bir çatlak ve yıpranma oluşmamaktadır. Ayrıca saf çelik malzemeden üretildiği için daha uzun ömürlü ve bakım gerektirmeyen yapılardır.

Mimari özgürlük sunan bu yapılar, kolay şekillendirme yapılabildiği için tasarımda engelleri ortadan kaldırarak göz alıcı ve estetik dizayn yapıların oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.

Hızlı ve pratik olması, aşırı ağır iş yükü gerektirmeyen yapısından dolayı daha ekonomiktir.

Yüksek mukavemete sahip olan çelik konstrüksiyon, esneklik kabiliyeti sayesinde betonarme yapılara göre daha güvenlidir. Depreme olan dayanıklılığının yanı sıra yıldırım tehlikelerini de minimum seviyelere indirmektedir.

Çelik geri dönüşüme uygun bir yapı malzemesidir. Tekrar kullanılabilme özelliğinden dolayı çevreye zarar vermemektedir. İnşa sırasında zararlı atıkların bulunmaması ve temiz yöntemler ile yapılması nedeniyle çevre dostudur