Konya Çelik Yapı
Konya, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ilidir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Konya çelik yapılar için oldukça uygun arazi yapısına sahiptir.
Tüm engebelerde dahi sağlam bir şekilde inşa edilen çelik yapılar Konya’da yer alan düz araziler için de uygundur.
Konya, tahıl ambarı kimliği ile sıkça anılmasına rağmen gelişmiş sanayi alanlarına sahiptir. Ambalaj, kağıt sanayi, tekstil, gıda, elektrik-elektronik gibi birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Bu sebeple Konya çelik konstrüksiyon yapılar için oldukça idealdir.
31 adet ilçeye sahip olan Konya’da yer alan birçok göl bulunmaktadır. Nüfusu fazla olmasının yanı sıra gölleri sayesinde oldukça turist çekmektedir. Bu nedenle inşa edilecek olan yapıların hızlı inşa edilebilir, kullanışlı ve sağlam yapılar olarak tercih edilmesi Konya ili için çelik yapıların ideal yapılar olduğunu göstermektedir.
Konya’da Çelik Neden Tercih Edilmektedir?
Çelik yapılar, ahşap veya beton gibi diğer malzemelere göre güçlü, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Çelik yapılar, binanın veya yapının ihtiyacına göre farklı şekil ve boyutlarda da tasarlanabilmektedir. Çelik aşağıdaki sıraladığımız nedenlere bağlı olarak sıklıkla tercih edilmektedir:
- Çok iyi korozyon direnci
- Oldukça yüksek mukavemet-ağırlık oranı
- Son derece kolay işlenebilirlik ve şekillendirilebilme yeteneği
- Mükemmel bir şekilde kaynaklanabilirlik ve kaynakla birleştirilme yeteneği
Çelik, çeşitli farklı ürünlere dönüştürülebilen çok yönlü bir malzemedir. Arabalarda, binalarda ve köprülerde ve ayrıca her gün kullandığımız diğer birçok üründe kullanılmaktadır.
Çelik, inşaatta güçlü ve hafif olduğu için kullanılmaktadır. Herhangi bir proje için ihtiyaç duyulan herhangi bir şekil veya boyutta oluşturulabilir ve büyük yükleri kolayca kırılmadan veya bükülmeden destekleyebilmektedir.
Çelik, araçlar için mükemmel bir seçim olarak karşımıza çıkar. Çünkü yol koşullarına dayanacak kadar dayanıklı ve güçlüdür. Aynı zamanda aracınızın yük kapasitesine çok fazla ağırlık eklemeyecek kadar hafiftir. Çelik bağlantı elemanları, eşyaları güvenli bir şekilde bir arada tutar ve neme maruz kalmadan paslanmaya veya korozyona karşı dayanıklıdır.
Çelik Konstrüksiyon Yapılar
Çelik, Demir Çağı'ndan beri yapısal amaçlarla kullanılmıştır. Dökme demir veya bronzdan yapılmış plaka zırhların ortaya çıkmasından önce zırh için kullanılıyordu. Dövülmüş demir, mızrak ve mızrak mızrakları gibi silahları eğmek için de kullanılmaya başladı. Ancak bunlar çelik başlı ahşaptan daha uygun şekilde yapıldı. Bu süreçten sonra artık çelik yapı sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Çelik konstrüksiyon yapılar da bu süreç sonrasında etkili bir düzeyde talep görmeye başlamıştır.
İlk çelik yapılar 20. yüzyılın başlarında inşa edilmeye başlandı. Ancak daha büyük kirişler ve kolonlar oluşturmak için çeliği birbirine kaynaklamak için yeni tekniklerin geliştirildiği süreç çok daha sonraları hayata geçirildi. Özellikle tamamen çelikten yapılmış gökdelenler gibi büyük binalar oluşturmak için çelik malzemesi kullanılmıştır.
Çelik konstrüksiyon, çelik kullanarak bir yapı inşa etme sürecidir. Çelik, çeşitli yapılarda kullanım için ideal kılan çekme dayanımı yüksek bir malzemedir. Çelik konstrüksiyon genellikle binalar, köprüler ve diğer büyük yapılar için kullanılır. Çeliğin inşaatta kullanılması, uzun ömürlü ve dayanıklı olduğu için faydalıdır.
Hafif çelik yapılar, kalınlıkları 0,5 mm ile 1 mm arasında değişen, sıcak haddelenmiş veya soğuk haddelenmiş yumuşak karbon çeliğinden ince ölçü levhaları kullanılmaktadır. Mukavemet gereksinimlerinin düşük olduğu ancak iyi görünümün önemli olduğu endüstriyel depolar ve depolama hangarları için uygundurlar.